Samling på Solstrand: Migrantarbeidere, klagemekanismer & gjenoppretting (2 dager)

Mandag 18. august 2025

10.00 - 15.00

Solstrand Hotel & Bad (Solstrandveien 200, 5200 Os)

Meld deg på her

Hvordan ivareta migrantarbeidere? Hva er potensielle risiko for denne sårbare gruppen? Hvordan sikre at interessenter har tilgang til gode klagemekanismer - som også kan fungere som et verktøy i risikostyringen? Hva bør man gjøre ved funn, både når det gjelder gjenoppretting og endring av rutiner?

Vi samler nettverket på Solstrand for faglig påfyll supplert med sosialt samvær!

📅 Mandag 18. august kl. 10 - tirsdag 19. august kl. 15

Samlingen er relevant for roller som er involvert i arbeidet med aktsomhetsvurderinger, f.eks. HSQE, bærekraft, innkjøp, HR, compliance og risikostyring. Temaene som tas opp er relevante for ulike bransjer med aktivitet i Norge og globalt. Gjennom gruppediskusjoner vil samlingen kunne tilpasses ulike behov og vil derfor være relevant uavhengig av hvor langt selskapet har kommet i arbeidet med aktsomhetsvurderinger.

FUTURE-PROOF-gjengen under forrige samling på Solstrand (august 2023)

Det er 169 millioner migrantarbeidere i verden, som utgjør ca. 5% av den globale arbeidskraften - det tilsier at 1 av 20 arbeidere er en migrantarbeider.

Migrantarbeidere jobber i alle sektorer over hele verden. Til tross for deres betydelige bidrag til den globale økonomien, står migrantarbeidere overfor særlige utfordringer både i forkant av og underveis i ansettelsesforholdet, eksempelvis gjennom rekrutteringsgebyr. Dette forekommer blant annet innen tekstil, sjømat, shipping og offshore, utvinning samt bygg og anlegg.

Klagemekanismer er et sentralt verktøy i arbeidet med aktsomhetsvurderinger, som både sikrer at rettighetshavere får tilgang til gjenoppretting og bidrar til at virksomheten får verdifull informasjon om risikoforhold og dermed kan iverksette tiltak tidlig.

Vi setter derfor fokus på følgende:

Samlingen vil bestå av faglige innlegg samt god tid til bedriftscaser og diskusjoner. Det legges stor vekt på erfaringsutveksling i ulike konstellasjoner.

Gruppearbeid under forrige FUTURE-PROOF-samling på Solstrand, hvor vi hadde både tverrfaglige og bransjerelaterte grupper.

Vi får med oss Tina Davis, som er Senior Research Fellow og Visiting Professor ved Rights Lab på Universitetet i Nottingham. Der er hun blant annet involvert i ledelsen av forskning om implementeringen av UN Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGPs) i Storbritannia og i arbeidet med ‘The Access to Remedy Hub’.

Tina har doktorgrad i sosiologi fra University of Sydney hvor hun fokuserte på menneskerettigheter, migrasjon og tvangsarbeid i leverandørkjeder. Hun har tidligere vært spesialrådgiver og forsker ved Kinginstituttet. Videre har hun bakgrunn som regissør og produsent, og har blant annet laget dokumentaren Moderne Slaveri (tilgjengelig på Netflix) som vant Amandaprisen for beste dokumentar i 2009 og International Global Development in Cinema Award i 2010.

Hun har tidligere jobbet for Raftostiftelsen, hvor hun ledet arbeidet med åpenhetsloven på vegne av Rafto i samarbeid med Advokatforeningen samt kartla arbeidet med UNGPs og bærekraftsmålene hos selskaper i Bergensregionen i samarbeid med Bergen Næringsråd.

Samlingen vil bestå av både faglig påfyll, erfaringsutveksling og sosialt samvær!

Praktisk informasjon

Merk at det er en egenandel for oppholdet.

Det er begrenset antall plasser – ved fulltegning vil vi prioritere bred deltakelse på tvers av selskaper. Det er likevel fullt mulig å stille med flere deltakere fra samme virksomhet.

Meld deg på her innen onsdag 6. august kl. 16.

Påmeldingen er bindende.

Benytt muligheten til å få konkrete tips til arbeidet med aktsomhetsvurderinger og bli bedre kjent med andre i nettverket!

Ved spørsmål, kontakt prosjektkoordinator Maren Fluge Nordgreen (maren.nordgreen@rafto.no).